Drakenhoflaan

Deelgemeente Deurne
Straat Drakenhoflaan

Beschrijving

Gelegen in Deurne-Zuid parallel met het vliegveld. Sedert 1912 "Leemstraat", overeenkomstig de benaming van de oude veldweg op het tracé Lange Leemstraat (Antwerpen), Guldenvliesstraat (Berchem), Gitschotellei (Berchem-Borgerhout), Drakenhoflaan (Deurne); huidige naamgeving in 1921 naar gelijknamige buitenplaats aan zuidzijde.

Brede baan met burgerhuizen vanaf rond 1925 naast uitlopers Unitas tuinwijk; overwegend recente lintbebouwing (nummer 122, woning M. Van Hecke, 1959, ontworpen door J. De Roover); ter hoogte van nummer 49 domein Ravelsberg met voormalig hof van plaisantie, opklimmend tot 16de eeuw, gesloopt en in 1989 vervangen door bejaardenresidentie.

• BEKAERT G. en STRAUVEN F., Bouwen in België 1945-1970, Antwerpen, 1971, p. 293.

Auteurs: Plomteux, Greet