Ferdinand Coosemansstraat

Beschrijving

Gelegen in oud Berchem, reeds in 1650 bekend als "Bakkersstraat"; het gedeelte tussen Sint-Lambertus- en Generaal Drubbelstraat wordt in 1758 vermeld als "Willem Coomlei". Sedert 1920 F. Coosemansstraat naar Berchems burgemeester (1862-72) en eigenaar van oliefabriek op hoek met Van Campenhoutstraat.

Neoclassicistische en eclectische enkelhuizen met sterk uiteenlopende kroonlijsthoogten, opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, de oudste (hoekhuizen nummers 65 en 101) met slechts één bouwlaag; nummer 38: ruim herenhuis, zie aparte dienstingang, met neorenaissancistisch getinte erker en deur, aangepast en vergroot met dimantslijperij in 1914 naar ontwerp van Ch. De Roeck; nummers 98 tot 114: aaneensluitende rij eclectische, kleurrijke bakstenen enkelhuizen; nummer 49, hoekhuis/Wasstraat, met art-nouveau-componenten, circa 1910, naar ontwerp van ? Mulfmans (zie inscriptie).

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 956#3927 (29 mei 1914, nummer 38).

Auteurs: Plomteux, Greet