Aragonstraat

Beschrijving

Korte, gekasseide straat achter de Stedelijke Academie, door de Aragonbrug verbonden met de Kerkstraat enerzijds en uitkomend op de Vismarkt anderzijds. Tegen laatstgenoemde lag eertijds de Sint-Jorisbrug over de Vredebergvliet, geheel overwelfd in 1845.

De Aragonbrug, gelegen over de Kleine Nete, werd opgetrokken in 1514, doch geheel vernield in I914. Heden natuurstenen brug met gekasseid wegdek, rustend op drie gedrukte rondbogen.

Linker straatzijde volledig ingenomen door de achtergevels van de academie. Rechter straatwand gedomineerd door "Sint-Joris" (nummer 6). Nummer 4: eertijds herberg "In Sint-Lucas"; recent aangepast rijhuis met lijstgevel van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Oudere kern aangeduid door muurankers, sporen van zandsteen en steile dakhelling.