Brouwerij De Posthoorn

Beschrijving

Eertijds deel uitmakend van brouwerij "De Posthoorn", die gebouwd werd circa 1792 ter plaatse van de huidige nummers 21-27. Het geheel bestond uit een woning van drie bouwlagen en een koetshuis met magazijnen van vijf bouwlagen. Afgebroken en deels aangepast circa 1850.

Monumentaal breedhuis van zes traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (mechanische pannen), uit midden 19de eeuw. Geknikte bakstenen lijstgevel (gedecapeerd) met verkleinende ordonnantie en uiterste travee in risaliet. Rechthoekige vensters met arduinen latei en lekdrempel, doorgetrokken op eerste en tweede bouwlaag; panelen op de borstweringen. Rechts een tot deur verbouwd venster. Linkse poorttravee afgelijnd door lisenen: rechthoekige poort in arduinen, geprofileerde omlijsting met dito waterlijst.

Bepleisterd en beschilderd hoofdgestel, bestaande uit gekorniste architraaf, panelenfries en houten kroonlijst op gekoppelde modillons.

Linkse zijgevel: dakkapel met houten luik onder leien zadeldakje.

• LENS A. en MORTELMANS J., Gids voor oud Lier, Antwerpen, 1980, p. 234.