Baron Opsomerlaan

Beschrijving

Eertijds zogenaamde "Vaartlaan", gekasseid in 1886. Heden geasfalteerde straat langsheen het afleidingskanaal van de Nete; tevens verbindingsweg tussen Antwerpse- en Mechelsestraat. Ter hoogte van de Boomlaarstraat werd in 1901 een succursale kerk gebouwd naar ontwerp van E. Careels. Deze kerk bleef in gebruik tot 1939; nadien gesloopt na de ingebruikname van de nieuwe parochiekerk Heilig Hart.

Bebouwing voornamelijk bestaande uit grote burgerhuizen van drie bouwlagen onder zadeldaken, grotendeels opgetrokken vanaf circa 1920. Nummer 42 met neo-Lodewijk XVI-kenmerken, waarvoor bouwaanvraag van 1912. Nummers 63-66: sobere eenheidsbebouwing, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.

• Openbare Werken Lier, Bouwingen, 1912, tweede halfjaar.