Begijnhofstraat

Beschrijving

Rechte straat, ten noordwesten van het begijnhof, die het Zimmerplein verbindt met de Stadswandeling. Tot in 1910 gewone landweg, zogenaamd " 't Baantje". Op het einde van de straat, ter plaatse van het monument van de Lierse gesneuvelden, in 1926 ontworpen door Josué Dupon, bevond zich tot 1913 het Zeeldraaiershuisje, opgericht circa 1803-1809. Aan 't Baantje werden eertijds immers zelen gedraaid. Huidige nummers 50-88 eertijds ingenomen door zogenaamd "Den Nieuwenhof", een hoveniershof, waartoe ook een aantal kleine huisjes en schuur behoorden (zie oude foto's).

Heden rustige straat, waarvan de benaming ontleend werd aan het begijnhof, dat bijna het hele linker straatgedeelte inneemt. Bebouwing gekarakteriseerd door een gevarieerde architectuur, gaande van een traditionele trapgevel (nummer 9) tot 19de- en 20ste-eeuwse lijstgevels met gedifferentieerde gevelbekleding, meestal drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (onder meer nummers 26-32); rechthoekige muuropeningen. Enkele panden geven onder meer door dakhelling en verankering duidelijk een oudere kern aan (zoals de nummers 4, 12, 20, 21). Nummer 19, oorspronkelijk trapgevel zogenaamd "In 't gulden bekken"; bouwaanvraag tot wijziging voorgevel met behoud van de schikking van deur en poort, van 1883. Recentere bebouwing op het einde van de straat, meer bepaald uit het eerste kwart van de 20ste eeuw (onder meer nummers 52-84); nummer 58 waarvoor bouwaanvraag van 1912.

• Openbare Werken Lier, Bouwingen, 1882-1885; 1912, tweede halfjaar.