Berlarij

Beschrijving

Smalle gebogen straat, die de verbinding vormt van de Berlaarsestraat met de Berlaarsesteenweg. Van oudsher belangrijke invalsweg, heden drukke winkelstraat. Op het einde van de straat bevond zich eertijds de Leuvense Poort. Grootste gedeelte van de straat vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog en heropgebouwd in de jaren 1920 - 1930.

Aanleg van een - onderbrekende - nieuwe, brede straat vanaf 1921 - huidige Arthur Vanderpoortenlaan - aan de zuidoostzijde; hiertoe aangepaste en verlegde rooilijn voor de hoek en de aangrenzende panden (nummer 2 tot 8). Bewaard noordtracé met als "pittoresk" ervaren uitsprong en bocht.

Heterogene bebouwing met sporadisch bewaarde historische panden en 19de-eeuwse lijstgevels (onder meer nummers 13, 17 met overbouwde toegang naar de Ketelaarstraat en vereenvoudigde toepassing van serliana (eerste helft 19de eeuw?) in rechtertravee, 35-37, 69-71), doch voornamelijk bestaande uit constructies met top- en/of lijstgevels in zogenaamde "wederopbouwstijl": meestal winkelhuizen met zeer uiteenlopende, doch sobere varianten van traditionele bouwschema's en integratie van toenmalige bouwelementen, zoals erkers en balkons en eigentijdse decoratie.

Vaak behouden pandenindeling en basisconcept van diephuizen. Enkele gevels zijn gesigneerd door J.B. Van Bouchout (nummers 50-52, 57, 61A-61B). Teruggevonden bouwaanvragen voor nummers 12-16 (1921), 34-36 (1922, G. Careels (356), 41-45 (1925, G. Careels), 46 (1923, F. Flerackers), 56 (1925, E. Van Ouytsel), 59 (winkelhuis met zijdeur in pui, 1925, J.B. Van Bouchout), 60 (met behouden indeling op de begane grond, 1920, A. Alpaerts, 65-67 (winkelhuis met behouden privé-deur en poort, 1920, J.B. Van Bouchout), 82 (winkelhuis van 1922, B. De Meyer), 88-90 (winkelhuizen in spiegelbeeld met nog bestaande deurtravee, 1923, L. Wellens), 94-96 (winkel- en enkelhuis van 1920, A. Alpaerts). Enkelhuizen met aangepaste begane gronden omwille van de handelsfunctie. De meest sobere gevels zijn uitgewerkt in baksteen met verwerking van natuursteen of imitatienatuursteen. De rijker uitgewerkte gevels zijn voorzien van een natuurstenen parement. De hoogte is meestal beperkt tot drie bouwlagen. Nummer 47 met naar verluidt kopie van origineel Onze-Lieve-Vrouwebeeld van W. Pompe. Nummer 58 met art-deco-decoratie.

• Openbare Werken Lier, Bouwingen, 1921, eerste kwartaal; 1922, mei-aug.; 1925, september-december; 1923, september-december; 1925, mei-augustus; 1920, mei-augustus; 1920, september-december; 1923, januari-april; 1923, mei-augustus; 1921, derde kwartaal.