Bril

Beschrijving

Eertijds genaamd "Kleine Bril", in tegenstelling tot de "Grooten Bril" (huidige Volmolenstraat). Sedert 1960 eenvoudig "Bril" geheten, benaming verwijzend naar een oorspronkelijk moerassig gebied.

Geplaveide straat van de Werf naar de Kloosterstraat, met verscheidene bewaarde historische gebouwen (onder meer nummers 1, 4-6, 8-10). De meeste panden werden aangepast in de 19de en de 20ste eeuw, doch bevatten nog een oudere kern (zie de steile dakhelling, volume en verankering), onder meer nummers 3-11, 12-14, 21 en 25. Straatbeeld voorts voornamelijk gekenmerkt door kleinschalige rijhuizen met bepleisterde en beschilderde lijstgevels van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken, uit de tweede helft van de 19de eeuw; rechthoekige muuropeningen (nummers 7-19, nummer 15 met neo-Lodewijk XVI-versiering). Nummers 22-26: reeks van drie bakstenen lijstgevels in repeterend schema; drie traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw; getoogde muuropeningen. Ter plaatse van de huidige nummers 21-27 bevond zich eertijds brouwerij "De Posthoorn".