Likeurstokerij F. Senden-Devel

Beschrijving

Gebouwd in 1891 door Franz Hubert Senden, postmeester van Rekem. In 1910 wordt de stokerij uitgebreid. In 1918 wordt de voorgevel van de distillerie verbouwd om hem aan te passen aan het gebruik van twee Ford wagens, ter vervanging van paard en kar. Henri Senden neemt in 1921 de activiteiten van zijn vader over. Hij laat in 1929 het dak van het woonhuis verbouwen om er slaapkamers voor zijn kinderen in te maken. De activiteiten worden stilgelegd in 1954, en de machines worden voor het grootse deel verkocht. In 1971 koopt Jos Senden, zoon van Henri, de distillerie en koopt systematisch alle verkochte machines terug.

Breedhuis van het dubbelhuistype in eclectische stijl, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak met drie dakvensters. Bakstenen gebouw, de lijstgevel voorzien van een houten kroonlijst op klossen. Gecementeerde plint. Hoekpilasters en middenrisaliet. Getoogde vensters in een licht uitspringende bakstenen omlijsting met hardstenen, kordon vormende lekdrempels, hardstenen sluitstenen en oren. Licht getoogde deur in een hardstenen omlijsting met geprofileerde druiplijst, neuten, oren en sluitsteeen; oorspronkelijk houtwerk.

De aanleunende stokerij telt vijf traveeën en één bouwlaag onder mansardedak (Vlaamse pannen), met laadvenster boven de vierde travee. Bakstenen lijstgevel met houten kroonlijst op klossen, en een dubbele overhoekse muizentandfries. Baksteenpilasters en risaliet. Twee kleine, getoogde vensters en drie rechthoekige poorten onder metalen I-balken met rosetten.

Interieur

De uitrusting, uit de 20- en 30-jaren, is vrijwel volledig. Er is tevens een 18de-eeuwse houten pers aanwezig. Het archief is intact, ook een groot aantal van de extracten en dergelijken bleven behouden.

• DE SCHEPPER, J., Inspectieverslag.
  • SENDEN H., meegedeelde gegevens, november, 1980.