Eikelstraat

Beschrijving

Korte, rechte verbindingsstraat tussen Grote Markt en Zimmerplein. Benaming ontleend aan de zogenaamde "Eeckelpoort" op het einde van de straat.

Verspringende rooilijn ter hoogte van nummer 11. Grotendeels behouden bebouwing, op verscheidene plaatsen onderbroken door wederopbouwarchitectuur, bestaande uit neotraditionele trapgevels, zoals de nummers 15, 17 (bouwaanvraag voor winkel en woning van 1920), 25. Nummers 23, 30, 34-40: eenvoudige doch aangepaste lijstgevels, uit de 19de eeuw en begin 20ste eeuw; meestal twee à drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken; rechthoekige muuropeningen en aangepaste begane gronden. Linkse zijde, bij het begin van de straat, met invularchitectuur (nummers 1-9): hoekpand met overdekte voetgangersgalerij tussen Grote Markt en Lantaarnstraat, van circa 1950 naar verluidt naar ontwerp van F. Laporta, gebouwd als alternatief voor de straatverbreding vooropgesteld bij de discussies over de wederopbouw van de Grote Markt.

• Openbare Werken Lier, Bouwingen, 1925, januari-april.