Gaslei

Beschrijving

Zijstraat van de Frederik Peltzerstraat langs de in 1860 gegraven afleidingsvaart. Ontstaan in het derde kwart van de 19de eeuw, nadat een brug was gelegd over de vaart.

In 1880 zogenaamd "Gazstraat", genoemd naar het "Gasgesticht", dat opgericht werd tussen de oude stadspoort en de nieuwe brug over de vaart (zie Frederik Peltzerstraat nummer 70).

Eenzijdig bebouwde straat, gekarakteriseerd door arbeidershuisjes in spiegelbeeldschema, van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken (Vlaamse pannen en kunstleien), uit de tweede helft van de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw. Voornamelijk bakstenen lijstgevels met geglazuurde baksteen voor de decoratie; diverse muuropeningen. Nummers 1-4: deurtravee met blind bovenvenster.