Grachtkant

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ straat

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Lier
Deelgemeente Lier
Straat Grachtkant

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Lier (geografische inventarisatie: 01-01-1990 - 31-12-1990).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Zuidoostelijke begrenzing van het begijnhof, eertijds grenzend aan de begijnhofgracht (zie benaming). Tot circa 1720, zuidoostelijke straathelft onbebouwd en dienstdoende als was- en bleekplaats voor wol of linnen (belangrijke bron van inkomsten voor de begijnen tijdens de bloei van de lakennijverheid). Na het verval van de draperie, ingepalmd als bouwgrond en voorzien van een traditionele lintbebouwing vanwege de grote vraag naar begijnenhuizen.

Heden rechte, gekasseide straat, enerzijds uitlopend op bakstenen muur met korfboogdeurtje in zandstenen omlijsting, dat toegang geeft tot de Stadswandeling; anderzijds uitlopend op "'t Soete Naemke" (nummer 15). Straatbeeld sterk bepaald door de traditionele rijhuizen (nummers 4-13) van 1721-1726. Andere straatwand getypeerd door eenvoudige begijnenwoningen afgewisseld met gekalkte tuinmuren, ter vervanging van vroegere huizen, meestal gesloopt in de eerste helft van de 19de eeuw. Tegenover nummer 11 bewaarde pomp; rechts ervan bevat de muur twee behouden rechthoekige zandstenen vensteromlijstingen.

Bron: Kennes H. & Wylleman L. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Lier, Bouwen door de eeuwen heen in in Vlaanderen 13N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Kennes, Hilde

Datum tekst: 1990

Relaties

maakt deel uit van Begijnhof

Begijnhofstraat 21-25, Bodegemstraat 2, Grachtkant 1-16, Hellestraat 1-5, 2-6B, Hemdsmouwken, Kalvarieberg...

omvat Begijnenhuis 't Soete Naemke

Grachtkant 15, Lier (Antwerpen)

omvat Begijnenhuis Saint-Jozeph

Grachtkant 1, Lier (Antwerpen)

omvat Begijnenhuis Sint-Adrianus

Grachtkant 16, Lier (Antwerpen)

omvat Begijnenhuis Sint-Catharina van Senen

Grachtkant 3, Lier (Antwerpen)

omvat Tien traditionele begijnenhuizen

Grachtkant 4-12, 5-13, Lier (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.