Kalvarieberg

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ straat

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Lier
Deelgemeente Lier
Straat Kalvarieberg

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Lier (geografische inventarisatie: 01-01-1990 - 31-12-1990).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Eertijds boomgaard, eigendom van J. Adriana de Haze, gelegen langs de Kleine Nete en deel uitmakend van de "Kleyne Hofstadt" en de "Kalkoven". Circa 1690 verenigd met het begijnhof alsmede de toen reeds bestaande pastorie (huidige nummers 7-8). Deel van de erven aangewend om de huizen "van den Nieuwen Bouw" op te trekken, zoals de huizen aan de Kalvarieberg oorspronkelijk genoemd werden.

Heden gekasseid, rechthoekig pleintje waarrond een reeks witgekalkte begijnenhuisjes U-vormig zijn opgesteld. Centraal langwerpig "hofke", omzoomd door groen en toegankelijk via houten hek tussen arduinen postamenten; smal pad naar "Piëta" van witte hardsteen (1840) onder blauwgeschilderd baldakijn, waarachter drie linden.

Bron: Kennes H. & Wylleman L. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Lier, Bouwen door de eeuwen heen in in Vlaanderen 13N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Kennes, Hilde

Datum tekst: 1990

Relaties

maakt deel uit van Begijnhof

Begijnhofstraat 21-25, Bodegemstraat 2, Grachtkant 1-16, Hellestraat 1-5, 2-6B, Hemdsmouwken, Kalvarieberg...

omvat Begijnenhuizen

Kalvarieberg 1-5, 2-6, Lier (Antwerpen)

omvat De Ou Pastorie

Kalvarieberg 7, 8, Lier (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.