Kapucijnenvest

Beschrijving

Zogenaamd naar het voormalige kapucijnenklooster, ter plaatse van de school der ursulinen, op de zuidwest-hoek van de Mechelsestraat en Kapucijnenvest: een eenvoudig complex, opgetrokken in de periode 1626-1628, tijdens de Franse Revolutie verkocht als nationaal goed en afgebroken in 1798.

Huidige straat met homogeen uitzicht, gekarakteriseerd door een voornamelijk 19de-eeuwse lintbebouwing, bestaande uit eenvoudige lijstgevels (vaak gedecapeerd) van twee à drie traveeën en twee bouwlagen, soms met mezzaninoverdieping onder zadeldaken. Bouwaanvraag van 1863 voor de nummers 34-46, van 1901 voor de nummers 80-82.

• Openbare Werken Lier, Bouwingen, 1862-1865; 1901.
  • HILDEBRAND P., De Kapucijnen te Lier, Lier, 1932.