Kunstenaarswoning Melchior Gummaar Tieleman

Beschrijving

Eertijds woning van de familie Melchior Gummaar Tieleman (1784-1864), kunstschilder en bestuurder van de Lierse tekenschool.

Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 17de eeuw. Later gecementeerde trapgevel (respectievelijk 8 en 7 treden met overhoeks topstuk) op arduinen plint. Aangepaste rechthoekige vensters op arduinen lekdrempels en voorzien van ijzeren hekjes. Topvenster met lateiconsooltjes, erboven luikje. Rechthoekige deur in vlakke arduinen omlijsting van circa 1800; brede geprofileerde kroonlijst op zware gegroefde consoles; bovenlicht met sierlijke roedeverdeling.

Links blauwgeschilderde houten winkelpui: omlijsting, uit de eerste helft van de 19de eeuw, bestaande uit geprofileerde waterlijst op consoles met bladwerkmotieven en fries met lijstwerk; gebogen, licht vooruitspringend winkelraam (later?) met rechthoekige roedeverdeling.

Linkse zijgevel gecementeerd en voorzien van lange muurankers.

• LENS A. en MORTELMANS J., Gids voor oud Lier, Antwerpen, 1980, p. 96.