Vlietje

Beschrijving

Eertijds zogenaamd "Nieuwstraat" en aangelegd circa 1426. Huidige benaming afkomstig van de "Brouwersvliet" die in rechte lijn rechts van de straat liep. Een gedeelte van de vliet zou reeds in 1418 overtimmerd zijn; in 1845 gedeeltelijk overwelfd. In 1763 was slechts de linker straatzijde bebouwd met ongeveer zeven huizen. Tegen de Vismarkt bevonden zich in de 19de eeuw zowel links als rechts van de straat de bedrijfsgebouwen van één der belangrijkste brouwerijen van de stad namelijk "De Hazewind" (zie Vismarkt nummers 33-35).

Heden korte en smalle verbindingsstraat tussen Vismarkt en Koning Albertstraat. Overwegend doorsneebebouwing van arbeidershuizen, uit de 19de en de 20ste eeuw. Rijhuizen met lijstgevels van twee tot drie bouwlagen onder zadeldaken, gevarieerde bekledingen en rechthoekige of getoogde muuropeningen (onder meer nummers 3, 4-8, 7; 21-23 oorspronkelijk advocatenkantoren naar ontwerp van A. Ceulemans van 1920). Nummer 2, vernieuwd hoekpand voorheen horend bij "De Hazewind", met beeld van Onze-Lieve-Vrouw naar ontwerp van Bruno Gerrits van 1947 (zijde Vismarkt).

• Openbare Werken Lier, Bouwingen, 1920, september-december.
  • BOSCHMANS M., Stadsversterkingen en waterlopen te Lier, in 't Land van Ryen, 1956, p. 21-29.