Volmolenstraat

Beschrijving

Oorspronkelijk zogenaamd "Sint-Jansstraat", later "Grooten Bruel" en "Bril" (1852); vanaf 1960 Volmolenstraat naar de vroegere aanwezigheid van de Volmolen op de Grote Nete (einde straat), gesloopt in 1885.

Smalle, geplaveide straat van de Werf naar de Gasthuisvest. Homogene bebouwing: bepleisterde en beschilderde of bakstenen lijstgevels van twee à drie traveeën en twee tot twee en een halve bouwlaag onder zadeldaken, uit 19de en 20ste eeuw. Overwegend rechthoekige, sporadisch getoogde muuropeningen. Nummers 22-32, 49-55: groepsbebouwing uit eind 19de, begin 20ste eeuw. Een aantal vernieuwde panden bevatten nog een oudere kern, vooral zichtbaar door de dakconstructie (onder meer nummer 56: steile dakhelling met rechts bewaarde muurvlechtingen en schouderstukken).