Waterpoortstraat

Beschrijving

Benaming ontleend aan de zogenaamde "Waterpoort", een stadspoort, die deel uitmaakte van de 13de-eeuwse omwalling, halverwege de huidige straat.

Heden, korte geplaveide straat tussen Frederik Peltzer- en Blokstraat. Verspringende rooilijn tussen nummers 15 en 17. Rechte straatzijde grotendeels ingenomen door de recente gebouwen van het Sint-Gummaruscollege. Linker straatwand getypeerd door twee groepen arbeidershuisjes uit eind 19de, begin 20ste eeuw. Nummers 3-15:bepleisterde en beschilderde of gecementeerde lijstgevels van telkens drie traveeën en twee bouwlagen met rechthoekige muuropeningen; overwegend blinde bovenvensters. Latere tweede groep (nummers 19-33), waarvoor bouwaanvraag van 1911; bakstenen lijstgevels in spiegelbeeldschema; typisch decoratieve verwerking van gekleurde baksteen; respectievelijk rechthoekige en getoogde muuropeningen.

• Openbare Werken Lier, Bouwingen, 1911, eerste halfjaar.
  • LENS A.-MORTELMANS J., Lier in oude prentkaarten, deel II, Zaltbommel, 1979, nummer 14, p. 302.