Werf

Beschrijving

Zogenaamd naar de vroegere functie en gelegen op de linker oever van de Kleine Nete. Ten noorden begrensd door de Hoogbrug, ten zuiden door de Sint-Jansbrug. Uitzicht gedomineerd door "De Fortuin" (zie Felix Timmermansplein).

Grotendeels behouden architectuur, uit 18de en 19de eeuw. Nummer 1: hoekpand Rechtestraat samen met de Hoogbrug geteisterd in 1940 en heropgebouwd als winkel met flats naar ontwerp van C. Sol, 1940. De nummers 2-10 werden beschermd als stadsgezicht. Enkele eenvoudige 19de-eeuwse lijstgevels (nummesr 6, 10, 16 (winkelhuis van 1879 naar ontwerp van F.H. Cox), 17) mogelijk met oudere kern: bepleisterd en beschilderd, twee tot drie traveeën en dito bouwlagen; eenvoudige rechthoekige muuropeningen. Nummer 12 met nieuwe bekleding, doch behouden houten winkelpui, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw met verdiepte centrale deur.

• Openbare Werken Lier, Bouwingen, 1879.
  • SOL A., Persoonlijk archief.