Stadswoningen De Roose en Het Sterke

Gemeente Lier

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Stadswoningen De Roose en Het Sterke

is beschermd als monument Stadswoningen De Roose en Het Sterke

Typologiestadswoningen
Datering18de eeuw

Beschrijving

Oorspronkelijk één woning; in 1750 aangekocht door Cornelis Ceulemans, deken van het Schippersambacht. Vermoedelijk na 1763 verbouwd tot twee woningen.

Twee gelijkaardige diephuizen van oorspronkelijk drie, heden twee en drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien). Aangepaste en gecementeerde puntgevels, voorzien van imitatiekruiskozijnen bij nummer 6; nummer 8 met eenvoudige rechthoekige vensters op arduinen lekdrempels. Top met bewaarde ordonnantie, afgelijnd door 19de-eeuwse kroonlijst op tandlijst en gemarkeerd door centraal rondboogluik; bij nummer 8 in deels zichtbare zandstenen omlijsting, met vernieuwde diamantkopimposten en -sluitsteen; flankerende en bekronende oculi. Aflijnende kroonlijst op tandlijst.

Recent aangepaste begane grond bij nummer 6. Sobere houten pui bij nummer 8 met verdiepte ingang.

• LENS A. en MORTELMANS J., Gids voor oud Lier, Antwerpen, 1980, p. 217.