Stadswoning Cleyn Roose

Beschrijving

"Cleyn Roose", reeds vermeld in de 16de eeuw. Breedhuis in kern opklimmend tot de 17de eeuw, doch grondig gerestaureerd in neotraditionele stijl met behoud van vroeger volume en centrale trapgevel (5 treden en overhoeks topstuk).

Bakstenen lijstgevel van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen en kunstleien); natuursteen voor omlijstingen, sokkel, puilijst en muurbanden. Rechthoekige muuropeningen in kwartholomlijsting. Recente winkelpuien; deur van nummer 10: bovenlicht met opschrift "anno 1641". Rondboogluik in top. Aflijnende houten kroonlijst op modillons, waaronder steigergaten en lelievormige muurankers.

• LENS A. en MORTELMANS J., Gids voor oud Lier, Antwerpen, 1980, p. 217.