Stadswoning Lanterne

Alternatieve naam Groote Lantaarn

is beschermd als monument Stadswoning Lanterne

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Stadswoning Lanterne

Typologiestadswoningen
Datering17de eeuw

Beschrijving

Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), in kern uit de 17de eeuw. Heden gereduceerd tot witgekalkte puntgevel zonder aandak, op beschilderde sokkel. Aangepaste rechthoekige bovenvensters met afgeschuinde dagkanten en arduinen lekdrempels. In top: rest van cartouche en rondboogluik in zandstenen kwartholomlijsting. Beschilderde pui met puilijst en centrale rechthoekige deur.

Witgekalkte en verankerde zijgevel van drie traveeën op gepikte plint; aangepaste rechthoekige en licht getoogde muuropeningen, met bewaarde duimen van vroegere luiken; muizentandfries. Aansluitend achtergebouw van één bouwlaag, doch met gelijkaardig uitzicht.

Auteurs: Kennes, Hilde