Geldmunt (stadsuitbreiding tot 16e-eeuwse omwalling)

Beschrijving

De reeds behandelde straatkant van de Geldmunt vormt de westelijke begrenzing van de wijk Patershol. De bebouwing aan de kant van het Gravensteen vangt slechts halverwege de straat aan met een opvallend 18de-eeuws herenhuis, het zogenaamde "Hotel Dutry" dat paalt aan de overwelfde Plotters- of Leertouwersgracht en het verdwenen Sint-Elooisbrugsken. In het begin van de straat bleef een waterstraatje behouden dat leidt naar de Lieve die achter de Geldmunt vloeit. Voorts is de straatkant samengesteld uit 17de- en 18de-eeuwse woningen waarvan de meeste gevels in de loop van de 19de eeuw aangepast werden tot bepleisterde lijstgevels met eenvoudige stucversiering.