Godshuishammeke

Beschrijving

Smalle en oude straat krommend van de Sleepstraat tot Nieuwland. Zogenaamd naar het alhier sinds eind 13de eeuw opgerichte Sint-Jacobsgodshuis dat in 1862 werd afgeschaft, gesloopt en vervangen door een reeks woonhuizen. Het oorspronkelijke straattracé ging bijna totaal verloren, onder meer door sloping van een straatbeluik met paar nummers aan de zuidkant zodat daar een uitgestrekt braakliggend terrein ontstond. De overkant is samengesteld uit 19de-eeuwse of oudere rijhuizen, veelal met vernieuwd gevelparement en gewijzigde gevelordonnantie, ofwel onbewoond en verkrot zodat het geheel een troosteloze aanblik biedt. Nummer 10, 12, 14, 43, 45, 47, 128-146 zijn in serie opgetrokken rijhuizen van twee traveeën en twee en een halve bouwlaag met zadeldak (pannen) uit de tweede helft van de 19de eeuw. Voorzien van bepleisterde lijstgevels met repeterend schema en imitatiebanden onder de dunne puilijst. Rechthoekige of getoogde vensters, op de bovenverdieping in geprofileerde omlijstingen al dan niet verrijkt met stucversiering en horizontaal gemarkeerd door doorlopende kordons. Kroonlijst op klossen of modillons.