Geografisch thema

Jacob van Maerlantstraat

ID
2753
URI
https://id.erfgoed.net/themas/2753

Beschrijving

De Jacob Van Maerlantstraat is gelegen in de Meerhemwijk. De meeste straten vertonen een zelfde vrij monotoon beeld van identieke straatwanden bestaande uit ééngezinswoningen met drie bouwlagen van twee traveeën onder doorlopende of iets verspringende kroonlijst. Risalieten en het gebruik van verschillend getinte baksteen verbreken enigszins de eentonigheid. Varianten in de vensteropeningen.
De huizenrij Jacob Van Maerlantstraat nummer 29 tot 45, van 1910, is geritmeerd door afwisselend lichte en donkere bakstenen parementen afgelijnd door lisenen onder de kroonlijst verbonden door een boogfries.
Nummer 47 tot 55 vormt eveneens een homogeen blok.
Rechts van nummer 57: vormt een éénlaagse ingang van de stadsschool (Meerhem 149) in neoclassicistische stijl naar ontwerp van stadsarchitect Ch. Van Rysselberghe van 1912.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1910/V/6.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Noord-Oost, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Jacob van Maerlantstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/2753 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.