Winkelhuis De Beyle

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkelhuis De Beyle

Beschrijving

Oorspronkelijk trapgevel, volgens bouwaanvraag van 1857 samen met analoge trapgevel nummer 18 verbouwd tot breedhuis van vier traveeën en drie bouwlagen.

Heden gedecapeerde lijstgevel van twee traveeën onder zadeldak met oudere kern (zie muurbanden en hoekblokken op de tweede bouwlaag). Rechthoekige vensters in geriemde omlijsting met oren en neuten en rijk uitgewerkte sluitsteen. Eenvoudig hoofdgestel met geprofileerde architraaf, fries met casementen en houten kroonlijst op tandlijst en bladwerkconsoles. Recent aangepaste begane grond, voordien met eenvoudige winkelpui (zie oude foto's).

• Openbare Werken Lier, Bouwingen, 1856-1861.
  • LENS A., Lier in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1971, nummer 59.