Lange Boomgaardstraat

Beschrijving

Oude Boomgaard- of Bogaertstraat tussen de Brabantdam en de vroegere Zakkebandstraat, nu Apostelhuizen. Het huidige verloop van de straat tussen het Hippoliet Lippensplein afbuigend naar de Keizer Karelstraat, werd voornamelijk bepaald circa 1883-1884 met de uitvoering van het Zollikofer-De Vigneplan, waarbij de meeste terreinen verkaveld werden door de "Compagnie immobilière de Belgique".

Vrij homogeen behouden bebouwing uit vierde kwart 19de eeuw met middelgrote en grote burgerhuizen in neoclassicistische stijl. Bepleisterde rij- en hoekhuizen met drie bouwlagen en meestal drie traveeën onder zadeldak. Horizontaal belijnde lijstgevels met imitatiebanden op de begane grond en kordons die de omlijste bovenvensters, met verrijkende sluitsteen en panelen, verbinden (nummers 1, 2, 3, 7, 13-, 15-17, 21, 23, 25, 2, 10-12-14, 16, 20-22, 44-48, 50-54, 64).

Hoekpanden met afgesnuite travee en balkon of erker op de bel-etage (nummers 7, 29-31, 56, 58, 60). Verschillende panden vertonen een rijkere en plastischere ordonnantie. De rechterstraatwand, ter hoogte van de Seminariestraat tot de Keizer Karelstraat behield een oudere bebouwing en achterin gelegen beluik (nummer 74-114). Bepleisterde en gecementeerde straatwand met twee bouwlagen onder zadeldak daterend van 1843, geleed door een doorlopend kordon en geritmeerd door rechthoekige vensters (nummers 116-138). Nummers 116, 126, 128, 130, 132 en 138 behielden een houten winkelpui op de begane grond. De linkerstraatwand is bepaald door de nieuwe schoolgebouwen van Sint-Bavo Humaniora (Reep nummer 3-5).

• Stadsarchief Gent, Atlas Goetghebuer, F.148/D.84.
  • Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent.