Ferdinand Lousbergskaai

Alternatieve naam Lousbergskaai (1979)
Straat Ferdinand Lousbergskaai

• Inventarisatie Gent (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1983).

Beschrijving

Voorheen Visserij, zoals thans nog de overkant (zuiden) genoemd wordt, naar het gelijknamige water of Rommelwater, een coupure gegraven in 1752 parallel met de Schelde. Gaande van de Slachthuisbrug, juist voorbij de samenvloeiing van Leie en Schelde naar de toenmalige Keizerpoort (zie Brusselsepoortstraat). Tot het derde kwart van de negentiende eeuw gedeeltelijk versterkt met de vestingsmuren van de zestiende-eeuwse stadsversterking en gedeeltelijk ingenomen door het Spanjaardkasteel. Zogenaamd Lousbergslaan sinds 1864, na de stichting van het Lousbergsgesticht in 1861 op het toen aangelegde gedeelte van de kaai, het tracé volgend van de oude stadsmuur, ontmanteld in 1860. Tussen de doorsnee negentiende-eeuwse woningen zijn de empirewoning nummer 32 en het "Lousbergsgesticht" (nummer 103-106) een bijzondere belangstelling waard. Recentere flatgebouwen op de hoeken met de Kasteellaan en nummer 43-54, 60-89 werken schaalverstorend.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke