Ossenstraat

Beschrijving

In 1870 nieuw aangelegde straat vanaf de Nieuwe Beestenmarkt en in 1878 verlengd tot de Kasteellaan. Voornamelijk bebouwd met kleine, in reeksen opgetrokken burgerhuizen van twee tot drie bouwlagen. De continuïteit die aldus in de straatwanden ontstond is echter op vele plaatsen onderbroken door gewijzigde gevelordonnantie en -parementen en door nieuwbouw.

Nummer 48, 50, 52, 54, 56. Gelijkaardige rijhuizen (als Stadswoningen met lijstgevels) doch van circa 1900 en met hoge plint met keldervenster onder de verhoogde begane grond. Deur onder een rechte druiplijst en bovenlicht. Nummer 58, 60 met licht uitspringende en bredere venstertravee. Nummer 62 hoekhuis in dezelfde stijl. Afgeschuinde hoektravee met een markerend driehoekig fronton op consoles en deur geflankeerd door twee houten winkelpuien.

Nummer 64, 66, 68. Huizenblok aansluitend bij de bebouwing van de Ooilamstraat, namelijk rijhuizen van twee traveeën en twee en een halve bouwlaag, gedateerd 1894 op een paneel onder het dakvenster van de afgeschuinde hoektravee. Bakstenen lijstgevel met steekboogvormige muuropeningen versierd met terracotta-bloemenmotieven die de verdieping aflijnen en voorts met onderbroken terracotta-banden. Daarbij aansluitend in dezelfde stijl nummer 70, 72, 74, 76 doch met slechts twee bouwlagen onder een mansardedak voorzien van houten dakkapellen met driehoekige frontons. Nummer 78, 80, 82, 84, 86, 88, 90 versierd met bepleisterde banden in plaats van terracottabanden. Nummer 19, 21, 23, 25, 29 huizenreeks doch zonder terracotta-versiering.

Op het einde, nabij de Kasteellaan, maakt de Ossenstraat een zwenking naar links; aan de ene kant bevindt zich in de daar gevormde hoek een kort steegbeluik waarvan de woningen verbouwd zijn tot garages. Aan de overkant begint een lang steegbeluik (nummer 109-221, gesloopt), van 1862-1867 gebouwd onder leiding van Ch. Leclerc-Restiaux, aan een kant afgezet met kleine arbeidershuizen, parallel lopend aan de Kasteellaan en deel uitmakend van het stratenbeluik De Rietgracht. Na een rechte hoek geeft het beluik uit op de Kasteellaan. Nummer 189 tot 203 zijn reeds gesloopt.