Perkamentstraat

Beschrijving

Bochtig, smal zijsteegje van de Burgstraat, aanvankelijk uitkomend op de Houtlei, heden doodlopend. De rechter straatkant is bebouwd met bakstenen zijgevels van twee en drie bouwlagen, horende bij opslagplaatsen (onder meer Burgstraat nummer 37).

Een typische rij arbeidershuizen (nummer 2 tot 20), daterend van 1885 (nummer 2-10) en 1889 (nummer 12-20) met twee relatief hoge bouwlagen, twee traveeën met repeterend schema (nummer 4-10 met spiegelbeeldschema) onder zadeldak, bepaalt het verloop van de steeg. Verankerde beraapte voorgevels met rechthoekige vensters op hardstenen dorpels.

De linker wand is volledig ingenomen door een bakstenen vleugel van de pianofabriek Van Hyfte, horende bij Burgstraat nummer 27.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, Mutatieschetsen Gent.