Sint-Kristoffelstraat

Beschrijving

Getrokken in 1841, bij de urbanisatie van de wijk rond het Zuid-station, doorheen het voormalige godshuis der volders met de Sint-Kristoffelkapel, later omgevormd tot capucijnenklooster en de kapel sedert de 19de eeuw tot protestantse tempel. De zijgevel van de nog bestaande kapel, zie Brabantdam, en de 19de-eeuwse stadsschool ernaast, zie Middenschool Abeelstraat-Sint-Kristoffelstraat, nemen een groot deel der noordelijke straatwand in.

Rijhuizen, voornamelijk enkelhuizen, van twee (nummer 12 tot 20), twee en een halve (nummer 10) en drie bouwlagen (nummer 5-7, 22 tot 28), daterend uit midden 19de eeuw, nummer 12-20 van 1848. Bepleisterde lijstgevels (nummer 22 ontpleisterd) met imitatiebanden ter versiering van de begane grond. Rechthoekige vensters, bij de nummers 5-7, 10, 12-20 op de bovenverdieping omlijst.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1848/6701.