Sint-Salvatorstraat

Beschrijving

Deel van de oude noordelijke invalsweg in het verlengde van de Voormuide en voorbij de Sint-Salvator- of Heilige Kerstkerk aansluitend bij de Sleepstraat; voorheen ook Voormuide of Tussen beide de Muidepoorten genoemd. Heden drukke verkeersader en winkelstraat met overwegend eenzijdige bebouwing en vrij heterogeen voorkomen. Naast enkele behouden, verankerde en wit bepleisterde arbeidershuisjes met twee bouwlagen en twee traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen), mogelijk opklimmend tot zeventiende, achttiende eeuw (nummer 104, 139, 167-171, 177) komen talrijke eenvoudige rijhuizen met drie bouwlagen voor (nummer 3, 5, 53-55, 97, 98, 101, 137, 141-147, 153-165). Sober bepleisterde en beschilderde lijstgevels met vaak behouden oudere kern (muurankers, algemeen volume) en verbouwde begane grond met winkelpuien. Nummer 141 tot 147 en 153 tot 165 vormen in zijn geheel ontworpen huizenblokken uit de tweede helft van de negentiende eeuw, horizontaal gemarkeerd door doorlopende kordons en geritmeerd door omlijste bovenvensters met sluitsteen. Afzonderlijk verbouwde puien.

Het huizenblok nummer 115 tot 127 dateert van 1906, periode waarin deze panden, samen met de erachter gelegen straten van het vroegere Meerhem verkaveld werden, en waarbij ondermeer de Hugo van der Goesstraat doorgetrokken werd tot in de Sint-Salvatorstraat.

Voorts vertoont het straatbeeld reeds verschillende nieuwe bouwen met behouden hoogtelijn doch architecturaal van mindere waarde. De rechter straatwand is bij het midden van de straat ingenomen door een blinde bakstenen muur die het industriegebied (heden bedrijf ACEC) van het dok afsluit.