Slachthuisstraat

Beschrijving

Zogenaamd naar het slachthuis dat hier circa 1853-57 opgericht werd op de plaats van het gesloopte Spanjaardkasteel. Het oorspronkelijke gebouw naar ontwerp van L. Roelandt en A. Pauli, moest circa 1950 en 1963 gedeeltelijk plaats ruimen voor de huidige gebouwen.

De straat, afgelijnd circa 1861, loopt van de Voorhoutkaai langs de linkerzijde van het slachthuis tot de Nieuwe Beestenmarkt. De rechterstraatzijde van aanvankelijk gelijkaardige bepleisterde rijhuizen van twee en een halve bouwlaag en twee traveeën vertoont een vrij heterogene wand met talrijk verbouwde parementen (nummer 26-30, 32-34, 36, 40, 42, 46, 58).