Opslagplaats De Fortuin

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Alternatieve naam Den Robyn, Den Robyn oft Fortuyn
Provincie Antwerpen
Gemeente Lier
Deelgemeente Lier
Straat Felix Timmermansplein
Locatie Felix Timmermansplein 7-9, Lier (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Lier (adrescontroles: 07-11-2007 - 07-11-2007).
  • Inventarisatie Lier (geografische inventarisatie: 01-01-1990 - 31-12-1990).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Opslagplaats De Fortuin

Deze bescherming is geldig sinds 19-08-1980.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Opslagplaats De Fortuin

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Betrokken personen

Beschrijving

"De Fortuin", voormalige graanopslagplaats, vermoedelijk opgericht in de 17de eeuw en aangepast in de 18de eeuw. Oudst gekende benaming "Den Robyn" (1755). In 1763 zogenaamd Den Robyn oft Fortuyn. Deed onder meer dienst als steenkoolopslagplaats (midden 19de eeuw) en limonadefabriek (1903). Op vijf september 1911 aangekocht door de stad en gebruikt als werkplaats en magazijn. Door de stadsdiensten verlaten in 1948. In de periode 1962-1965 gerestaureerd naar ontwerp van R. De Bruyn, met onder meer toevoeging van enkele muuropeningen; enkele houten luiken opengewerkt tot vensters. Naderhand restaurant.

Alleenstaand, witgeschilderd pand, opgetrokken uit baksteen met schaarse verwerking van natuursteen; twee bouwlagen op gepikte plint onder geknikt zadeldak (nok loodrecht op water, Vlaamse pannen), voorzien van drie klimmende dakvensters.

Verankerde westelijke tuitgevel van vier traveeën met muurvlechtingen, schouderstukken en overhoeks topstuk. Beluikte steekboogvensters, al dan niet in natuurstenen omlijsting met kwarthol geprofileerd beloop, onder geprofileerde druiplijst; kleine roedeverdeling. Getoogde deuren in dito omlijsting onder geprofileerde druiplijst.

Oostgevel, aan de Nete, met gelijkaardig uitzicht, doch op de begane grond voorzien van rechthoekige muuropeningen met houten latei; top gemarkeerd door flankerende kleinere vensters. Topstuk met recente windwijzer die "Fortuna" voorstelt.

Noordelijke en zuidelijke lijstgevels van zes traveeën met gelijkaardige segmentbogige of rechthoekige muuropeningen. Zuidgevel voorzien van steigergaten.

Interieur met zware houtstructuur; behouden balkenlagen en gebint; "uitgesneden" middenruimte, opgevangen door arduinen pijlers.

  • DE BRUYN R., Venster van de westgevel van de Fortuin te Lier, in 't Land van Ryen, 1966, p. 122.
  • DE BRUYN R., Deur van de westgevel van de Fortuin te Lier, in 't Land van Ryen, 1966, p. 12).
  • LENS A., Grasduinen in oude documenten bij de restauratie van een mooi en oud Liers gebouw: De Fortuin, in 't Land van Ryen, 1965, p. 183-184.

Bron: Kennes H. & Wylleman L. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Lier, Bouwen door de eeuwen heen in in Vlaanderen 13N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Kennes, Hilde

Datum tekst: 1990

Relaties

maakt deel uit van Felix Timmermansplein

Felix Timmermansplein (Lier)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.