Bisdomkaai

Beschrijving

Met de urbanisatiewerken in het gebied van de Reep werd de Nederschelde overwelfd tussen Brabantdam en het Geeraard de Duivelsteen (1883-1884), van kaaimuren voorzien van Bisdomplein tot de uitmonding in de Leie (1887-1890), waardoor de Bisdomkaai (en Nieuwbrugkaai) ontstond. Intussen werd ook dit deel van de nochtans historische grensrivier (die in 843 West-Frankenland van Lotharingen scheidde) overwelfd (1960) om plaats te maken voor parking.

Het huidige straatbeeld weerspiegelt nog de typische 19de-eeuwse architectuur; gedomineerd door het neorenaissance-getinte gebouw van de Rijksmiddelbare School met aansluitend een vrij homogene huizenrij van bepleisterde neoclassicistisch getinte huizen.

Sinds 1966 werd aan het einde van de parking een grasperkje aangelegd met bronzen standbeeld van Keizer Karel op een arduinen sokkel met tekst: "Keizer Karel / 1500- 1558 / schenking van de Spaanse keizerstad Toledo / aan de geboortestad van Karel V / Sept. 1966".

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4na, Brussel - Gent.