Geografisch thema

Bisdomplein

ID
2856
URI
https://id.erfgoed.net/themas/2856

Beschrijving

Dit plein ligt voor een groot deel op het vroegere Sint-Janskerkhof, aanvankelijk zogenaamd "Wijden Aard" den Sint-Baafsplein en tenslotte Bisdomplaats en Bisdomplein genoemd, samen met de opbouw van het bisschoppelijk paleis, dat een groot deel van het plein in beslag nam.

Open plein, langs de oostzijde oorspronkelijk begrensd door de Nederschelde, gedempt in 1960. Nieuwe aanleg in de loop van de 19de, eerste kwart 20ste eeuw met het optrekken van grote complexen in verschillende neostijlen. In het westen gedomineerd door het neogotisch bisschoppelijk paleis, ten zuiden de monumentale neoclassicistische gebouwen van de Nationale Bank en tenslotte de empire-getinte en neoclassicistische gebouwen van het provinciebestuur.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4na, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Bisschoppelijk Paleis

  • Omvat
    Burgerhuis

  • Omvat
    Gouverneurswoning

  • Is deel van
    Gent - middeleeuwse stadskern


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Bisdomplein [online], https://id.erfgoed.net/themas/2856 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.