Drabstraat

Beschrijving

Leidt van de Koornlei aan de oude Leiehaven naar de Poel wear zich een van de vier oudste stadspoorten bevond, namelijk de Torrepoort op de Houtlei die deel uitmaakte van de vestingen omheen de Sint-Michielsparochie. Zeer gunstig gelegen straat omwille van de directe nabijheid van de stadspoort en de gemakkelijke verbinding met Leie en Schelde via de Houtlei die achter de ene straatzijde liep tot zij in 1898 gedempt werd. Naast enkele zeer oude kernen wordt de huidige scenografie gedomineerd door verscheidene prachtige burger- en herenwoningen uit de tweede helft van de 18de eeuw, overwegend opgetrokken in Lodewijk XVI-stijl. Thans is het straatbeeld, vertrekkende van de Koornlei, geschonden door sloping van drie pakhuizen (17de eeuw) horend bij het voormalige zogenaamd "Hotel De Coninck" in de Jan Breydelstraat; deze huisjes zullen echter ten behoeve van het Museum voor Sierkunsten, ondergebracht in hogergenoemd Hotel, wederopgebouwd worden. Halverwege, waar de straat richting Poel verbreedt, is de oude bebouwing onderbroken door weinig opvallende enkelhuizen met eenvoudige bakstenen of bepleisterde lijstgevel uit het vierde kwart van de 19de eeuw en de 20ste eeuw. De verbreding van het gedeelte van de Drabstraat aanleunend bij de Poel dateert van 1766, wet de hier overwegend bebouwing uit de tweede helft van de 18de eeuw verklaart.

Auteurs: Linters, Adriaan; Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke