Neoclassicistisch herenhuis

Gemeente Lier

• Adrescontrole Lier (adrescontroles: 07-11-2007 - 07-11-2007).
  • Inventarisatie Lier (geografische inventarisatie: 01-01-1990 - 31-12-1990).

is beschermd als monument Neoclassicistisch herenhuis

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Neoclassicistisch herenhuis

Beschrijving

Neoclassicistisch herenhuis, uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Onderkelderd breedhuis; gedecapeerde lijstgevel met enkelhuisopstand van vijf traveeën en twee bouwlagen onder leien schilddak; arduinen plint. Rechthoekige benedenvensters in geriemde arduinen omlijsting en doorgetrokken geprofileerde lekdrempels. Getoogde bovenvensters met op de borstweringen balusters op arduinen puilijst.

Links poortrisaliet: eenvoudige poort in een geprofileerde arduinen rondboogomlijsting met voluutsluitsteen. Zwikken met decoratief lijnenspel. Bekronend balkon op zware gegroefde voluutconsoles; deurvensters in geriemde omlijsting met rocaillesluitsteen. Gekorniste houten kroonlijst op klossen en uitgelengde bladwerkconsoles.

Auteurs: Kennes, Hilde