Koophandelsplein

Beschrijving

Vroeger Walmeire en Recollettenplein, naar het Recollettenklooster dat in het eerste kwart van de 19de eeuw plaats moest ruimen voor het huidige Gerechtshof, waarin eertijds de beurs en kamer van koophandel was gevestigd, vandaar de huidige benaming. De plaats zoals ze zich thans voordoet, werd aangelegd in 1799. Het oorspronkelijk straatbeeld bleef op enkele uitzonderingen na goed bewaard en wordt aan de noord- en oostzijde voornamelijk gevormd door huizen met drie- en vier verdiepingen en bepleisterde en witgeschilderde lijstgevels (nok parallel aan de straat) uit het eerste kwart van de 19de eeuw, doch met recente winkelpuien (behalve nummer 12). Het plein wordt echter gedomineerd door het monumentale Gerechtshof en door de zijgevels van de Opera, beiden het werk van stadsarchitect Louis Roelandt (1786-1864).