Geografisch thema

Kouterdreef

ID
2921
URI
https://id.erfgoed.net/themas/2921

Beschrijving

Voorheen zogenaamd Vilderstraat, benaming naar verluidt ontleend aan de viltbewerkers die hier zouden gewoond hebben in de onmiddellijke nabijheid van de paardenmarkt welke plaats vond op de Kouter. Smalle rechte straat tussen de Kouter en de Kalandeberg. De ene straatzijde bevat enkele ruime burgerwoningen uit de 18de en de 19de eeuw, doch vermoedelijk met oudere kern: de overzijde vormt een gevelwand, namelijk de zijgevel van een typisch neoclassicistisch bankgebouw uit het eerste kwart van de 20ste eeuw en markant door zijn opvallende schaalvergroting ten opzichte van de omgeving; nieuwe hoogbouw bij het begin van de straat sluit wat betreft schaal aan bij het bankgebouw, doch veroorzaakt eveneens een schaalbreuk met de oude bebouwing van de straat.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4na, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Bankgebouw

  • Omvat
    Burgerhuis

  • Omvat
    Burgerhuis

  • Omvat
    Herenhuis

  • Is deel van
    Gent - middeleeuwse stadskern


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kouterdreef [online], https://id.erfgoed.net/themas/2921 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.