Nederkwaadham

Beschrijving

Straatnaam vermoedelijk ontleend aan een brouwerij en herberg zogenaamd "de Roskam" (hier bekend in de 16de eeuw) ook "Nederkwaadham" genoemd.

Voor de aanleg van de Bisdomkaai (1887-1890) belangrijke verbinding tussen de Nederpolder en de Barrestraat met talrijke grote herenhuizen uit de 18de eeuw en zogenaamd "Kulderschool" achteraan uitziend op de Nederschelde, sinds 1858 Rijksmiddelbare School.

Heden zijn alle gebouwen van de rechter straatzijde gesloopt om plaats te maken voor nieuwe schoolgebouwen. De linker zijde behoudt sporen van enkele 17de-eeuwse (?) en 18de-eeuwse panden, echter sterk verbouwd en aangepast in de 19de eeuw.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4na, Brussel - Gent.