Sint-Jansvest

Beschrijving

Smalle straat leidende van de Kortedagsteeg naar de Brabantdam en de bocht volgend van de Schelde en de Ketelvest die circa 1100 tussen de Schelde aldaar en de Leie gegraven werd. Aanvankelijk niet bebouwd aan de waterkant maar voorzien van verdedigingswerken. Ook gekend als Corte Veste, Wandelvestje (vermoedelijk naar het Wandelaertskasteel, een kasteel of versterking aan de bocht van de Schelde) en Achter de Pale: benaming van het westgedeelte van de Sint-Jansvest, naar brouwerij "de Pale" die zich bevond op de hoek met de Brabantdam, voorheen Brabantstraat. Thans aan beide straatkanten bebouwd met voornamelijk 18de- en 19de-eeuwse lijstgevels.