Sint-Michielsplein

Beschrijving

Plein gelegen voor de westgevel van de gotische Sint-Michielskerk en gedomineerd door haar monumentale toren. Voorheen Sint-Michielskerkhof, afgeschaft door Keizer Jozef II in 1785. Thans als plein bijna onherkenbaar door de toenemende verkeersstroom komende van over de Sint-Michielsbrug naar de Poel en de Hoogstraat; de ene helft doet den ook dienst als rijweg, de andere helft als parking. Hoek met Onderbergen werd oorspronkelijk ingenomen door het "Hof van Ravenstein", waarvan slechts gedeelten resten (zie Onderbergen nummer 2); de meeste gebouwen van dit complex werden in 1842 gesloopt en vervangen door een typisch midden 19de-eeuwse bepleisterde gevelwand. Tussen nummer 6 en nummer 9 is een gat ontstaan in de gevelwand door sloping van enkele woningen aldaar; thans wordt deze open ruimte gebruikt als parkeerplaats. Tegenover de westgevel van de Sint-Michielskerk wordt het plein afgesloten door een pittoreske gevelwand bestaande uit enkelhuizen met lijstgevels met neoclassicistische, art nouveau of neotraditionele inslag. Tegenover de zuidgevel van de Sint-Michielskerk; nummer 16, bak- en natuurstenen hoekpand met eclectische inslag, gedateerd 1924; door zijn buitensporige verhoudingen schaalverstorend ten opzichte van de omgeving. Nummer 17-20: gereconstrueerde gevels aansluitend bij Sint-Michielshelling en opgetrokken in het eerste kwart van de 20ste eeuw, na de aanleg van de nieuwe Sint-Michielsbrug.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4na, Brussel - Gent.
Auteurs: Linters, Adriaan; Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke