Sint-Michielsstraat

Straat Sint-Michielsstraat

• Inventarisatie Gent (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1983).

Beschrijving

Van het Sint-Michielsplein naar de Poel wisselend straatbeeld met 18de- en 19de-eeuwse architectuur, op verschillende plaatsen reeds vervangen door recente hoge bouw. Opvallend is het barokke toegangspoortje tot het achterin gelegen Sint-Amandusinstitnut dat eerlang zal gedomineerd worden door de nieuwe schoolgebouwen op de hoek van het Watergraafstraatje.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke

Aanvullende informatie

In de bekronende nis van het toegangspoortje, versierd met barokke voluten, staat het beeld van "Sint-Amandus" (met staf in de linkerhand en de rechterhand onderwijzend opgeheven). Het klassiek heiligenbeeld (circa 1,40 m hoog) werd in 1980 gereconstrueerd in witte steen door Gerard Thienpont, beeldhouwer (Eke-Nazareth). Het beeld is een getrouwe kopie van het oorspronkelijk 19de-eeuws gipsen beeld dat zwaar beschadigd was.

• Informatie verstrekt door E. Thienpont.
  • HAERENS K., Gentse gevelbeelden, Drukkerij Het Volk NV, Gent, 1984. p. 63-64.