Zwaanstraat

Beschrijving

Smal straatje dat een rechte hoek vormt en de Oudburg verbindt met het einde van de Trommelstraat. Waarschijnlijk wegens de vorm en het feit dat het zeer smal was, vroeger ook het "Muizenholleke" genoemd. De zuidkant van de straat is volledig gesloopt, oorspronkelijk bebouwd met burgerhuizen uit tweede helft 18de eeuw (volgens archiefstukken); en werd ingericht als parking, waardoor het oorspronkelijk straattracé grotendeels verloren ging. De behouden overzijde van de straat is bebouwd met achterhuizen en kleine arbeiderswoningen.

• Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 367, nummers 2, 4, 5.