Begijnhoflaan

Beschrijving

Brede laan in het midden voorzien van een verharde berm met trambedding tussen een dubbele rij wilde kastanjebomen. Voorheen Begijnevest genaamd, doch sinds de ontmanteling van het Begijnhof en de demping van haar vesten van 1862 tot 1872, veranderd in Begijnhoflaan. Tevens was deze laan gelegen achter de in 1571-1573 gegraven stadsvesten die pas in 1892-1893 werden gedempt. Het tracé van deze stadsvest is nog herkenbaar in de aflijning van de achterkanten van een aantal percelen met paar nummer. De Begijnhoflaan vangt ter hoogte van het Rabot aan met twee hoge flatgebouwen die niet alleen voor de directe omgeving schaalverstorend werken doch ook daar zij in de perspectiefas liggen van het gezicht op de Lieve en het Rabot.

Voorts bestaat de bebouwing uit meestal eenvoudige burgerhuizen met neoclassicistische gevels uit het derde en vierde kwart van de 19de eeuw. Voornamelijk bepleisterde lijstgevels van drie en soms twee traveeën en drie bouwlagen met enkelhuisopstand. Begane grond met horizontale of imitatiebanden en voorts horizontaal geleed door kordons en afgelijnd met een hoofdgestel of kroonlijst. Voornamelijk rechthoekige doch ook boogvormige, omlijste vensters al dan niet verrijkt met stucversiering of sluitsteen (nummers 1, 3, 5, 7, 9, 17, 23, 37, 39, 41, 43, 45, 47, 51, 53, 55, 57,59, 61, 63, 65, 67, 71, 73, 77, 83, 85, 97, 99, 101, 121, 368, 372, 382, 386, 392, 398, 424, 426, 452). Van hetzelfde type doch met een centraal balkon voorzien van een typische 19de-eeuwse gietijzeren leuning of stenen balustrade (nummer 11, 21, 27, 29, 31, 35, 75, 93, 412, 416, 420, 444, 448); verrijkt met een erker (nummer 390, 414, 418, 434, 436, 446). Gevels met verbouwde begane grond (nummer 404, 408, 422, 438). Halverwege de berm bevindt zich een ronde reclamezuil. Eindigend op een rond grasperk met het standbeeld van Dr. J. Guislain (1797-1860), van 1887 door beeldhouwer Hambresin.