Geografisch thema

Benedictijnenstraat

ID
3007
URI
https://id.erfgoed.net/themas/3007

Beschrijving

Zogenaamd naar de nabijgelegen bendictijnenabdij van Sint-Pieters. Oorspronkelijk oud straatje van het vroegere Sint-Pietersdorp, afdalend van Voetweg naar Stalhof.

Heden nog slechts eenzijdige bebouwing aan de linker straatzijde (nummer 2 tot 16 (verbouwd) en 72-74) met gecementeerde en witgekalkte arbeidershuisjes met twee bouwlagen en elk twee traveeën met repeterend schema, onder doorlopend zadeldak (Vlaamse pannen), in 1840 gebouwd. De eentonige huizenrij was bij het midden van de straat onderbroken door de toegang tot een groot, heden afgesloten en sterk verwaarloosd steegbeluik (nummer 16-20, gesloopt), zogenaamd "De Rode Plankierkens". Beluik met open karakter (parallel met de straat) daterend van 1860. Bij de bouw van dit beluik werden muurpartijen van een vroegere fabriek (van 1840) herbruikt, waarvan lisenen (soms onderbroken), en muurankers in de gevels van de rechterzijde van het beluik getuigen. Overigens gelijkaardige witgekalkte huisjes als langs de straatzijde.

Een rij tweelaagse huisjes aan de rechter straatzijde, in 1856 gebouwd door de textielfabrikant Hooreman-Cambier, eigenaar van het achtergelegen bedrijf (zie Kantienberg) werd enkele jaren geleden gesloopt.

  • Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Zuid-West, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Benedictijnenstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/3007 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.