Antonius Triestlaan (stadsuitbreiding tot 16e-eeuwse omwalling)

Beschrijving

Gelegen aan de in 1578 gebouwde en in 1862-64 gedempte vestingwal ten zuiden der stad (wijk Ekkergem). Vroeger Akkergemlaan, later genoemd naar bisschop Antoon Triest (1576-1657), grondlegger van de latere bloem- en plantenkweek in Ekkergem die tussen de wallen en de nu gedempte Leie zijn zogenaamd "Belvedère" liet bouwen, beroemd om zijn exotische planten.

Zuidelijke zijde: buiten de vroegere stadsomwalling gelegen.

Noordelijke zijde: voornamelijk ingenomen door de zogenaamde "Andriesschool" (nummer 10) en het "Militair Hospitaal" (nummer 12). Nummer 2, 6 burgerhuizen in zakelijk gerichte baksteenstijl uit de jaren 1930, echter zonder noemenswaardige kwaliteiten. Gescheiden van de zuidzijde door de brede ringlaan met middenberm rondom de stad. Op het einde der straat en voor het begin van Einde Were: parochiekerk Sint-Martinus, zie Einde Were.