Blandijnberg

Beschrijving

Naam gegeven in 1850 aan de toen getrokken straat lopend van de Sint-Amandstraat naar de Sint-Pietersnieuwstraat. Genoemd naar de Blandinumheuvel waarop de Heilige Amandus de Sint-Pietersabdij stichtte.

De noordzijde wordt volledig ingenomen door de gebouwen van de "Faculteit Letteren en Wijsbegeerte" van de Universiteit Gent. Opgetrokken op de plaats van de zogeheten "Cité Ouvrière" (1848-1930), naar een ontwerp van Leclerc-Restiaux, een beluik met honderd huisjes rondom een binnenplaats toegankelijk langs twee monumentale toegangspoorten verfraaid met allegorische figuren. De huidige universiteitsgebouwen naar ontwerp van E. Delatte dateren van 1957-1962.

De zuidzijde behoudt het oorspronkelijk uitzicht van kleine burgerwoningen uit de tweede helft van de 19de eeuw.