Gezusters Lovelingstraat

Beschrijving

Brede rechte straat tussen de Jozef Plateaustraat en de Sint-Kwintensberg, aangelegd rond 1881-'89 met de verkaveling van het gehele gebied. Linkerstraatwand volledig ingenomen door de zijvleugels van het Instituut der Wetenschappen van de Universiteit Gent, naar ontwerp van architect A. Pauli (1883-1890). Een ijzeren hek op geprofileerde arduinen sokkel vormt de rooilijn voor het schuin ingeplante gebouw. De rechterstraatwand wordt overwegend bepaald door middelgrote burgerhuizen met typisch eind 19de-eeuwse bepleisterde voorgevelparementen. Meestal breedhuizen met enkelhuisopstand. Drie bouwlagen en twee of drie traveeën onder zadeldak en doorlopende of iets verspringende kroonlijsten. Begane grond verrijkt met imitatiebanden of afgevlakte bossage op een arduinen plint met keldervensters. Omlijste rechthoekige en getoogde vensters verrijkt met sluitsteen en op de bel-etage meestal geaccentueerd door een druiplijst of gebogen fronton. Nummers 4, 6, 8, 10, 14, 16 en 18 zijn bovendien voorzien van een ijzeren balkon op zware consoles.